Followers

Friday, January 25, 2013

Ikan Patin Masak Tempoyak resipi Atok saya

Hari ni 2 org askar akan balik...haha....
budak2 yang dok Key El tu laa kan...
so kena laaa masak banyak....nanti x cukup pulak.....
mula laa jilat palit kang sbb x cukup....hihi...
so hari ni decide nak masak patin masak tempoyak...hihi...
budok Naim ngn Akram tu mmg kuat makan...hihi

Resipi yang aku guna adalah resipi Atok...
actually bila lain orang masak lain versi rasa dan perasaan tu kan...
kalau masak patin tempoyak belah2 Temerloh memang sedap laaa....
dah namanya Temerloh Bandar Ikan Patin kan kan...
Tapi bila atok aku masak...nikmat dia lain awwww.....rasa mcm perasaan yg nikmat sgt2...

huahuahua...so, disebabkan aku dah xde emak..    :'(
so aku kena laaaa belajar dan korek segala rahsia masakan atuk....
atuk masa muda2 dulu tukang masak...lagipun kan...
kalau korang makan masakan yg dimasak oleh org2 tua ni....
rasa dia cam enak sgt dibandingkan kalau org muda masak....
sebenarnya bahan2 sama je digunakan...tapi cara tu....cara yg berbeza...hihi

Orang tua ni dia guna barang2 fresh dari ladang..
sebab tu bila makan rasanya pergghhhh...
so hari ni aku nak share laaaa sikit kan...sebab tu aku suka duduk rumah...
if xde cili..petik kat pokok..xde kunyit gali kat pokok...lalala..serai...sayur...mcm2...
Okay2 bahan2 yang awok2 perlukan adalah

1. Seekor ikan patin



Ikan mestilah dibeli kat kedai atau pasar kan...
janganlaaa lurus sangat sebab aku kata nak kena fresh 
korang gi menyelam tangkap ikan patin lak...hahaa....
kalau area sungai Pahang dekat sungai Semantan ke...Sungai Jelai ke 
mmg bersepah2 laaa ikan ni....bukan ikan ni je....tilapia..sembilang...mcm2 laaaa....fresh gituww...

ko hade??? (^_^)


2. Korang perlukan kunyit...dan kunyit tu dalam 3 ruas... 

tp ikut jenis kunyit laaa kan....kalau kunyit besar jgn amik bnyk sgt ti maung....
campur2 sikit ngn kunyit kecik sbb kunyit kecik ni warna kuning dia cantik...
nanti kuah dia berkilat2 gituuwwwww..kunyit ni fresh sbb baru lepas gali..hihi2

3. Bahan seterusnya adalah cili api....perghhh kalau x pedas tu bukan masak tempoyakkk.....mmg x pergghhh kalau x pedas...haaa....nak masak cara atuk..kena laaa petik kat pokok...hihi...mmg fresh laaaaa...


4. Pernah dengar x Daun Kesing...daun ni ade org panggil daun pijat...tahu x sbb apa org panggil ni daun pijat... Ya Allah serius cakap....

daun ni mmg bau pepijat...bau kumbang camne???? haaaa
korang bayangkan laaaaa ek bau tu...tp wa ckp luuuu...
kalau masak guna daun ni mmg sedap ahhhh...masakan jadik sedap..
tp kan jgn laaa korang guna bnyk2..ti mabuk..mcm makan kumbang lak...uwekkkkkk...haha...


untuk satu ekor ikan patin ni aku guna 1 helai je....ni laaa senjata rahsia atuk...
dulu aku ingat daun kunyit...rupanya daun pijat ni...
salu kat kedai aku tngok diorg guna daun kunyit...
mungkin diorg x tau kot org2 tua zaman dulu guna daun pijat @kesing ni untuk masak gulai tempoyak ikan patin...


Korang tahu x???



Daun pijat ni ada history..kisah 3 puteri yg cacat....atuk aku yg cerita laaa kan....
satu hari 3 org puteri ni masuklah hutan kalau x silap..
pastu diorg sesat ke camne..jd berteduh dlm gua....
sbb xde makanan diorg main ambik je pucuk2 yang ada...
dan nak dijadikan cerita diorang jumpa pokok kesing ni...
pastu diorg gali....dia punya rizom macam kunyit..tapi kaler hitam..
lalu diorang gaul2kan dalam nasi yg diorg masak.....tiba2 nasik tu jadi warna hitam....disebabkan lapar...puteri2 yg cacat ni pon makanlaaaaaa....bila diorg makan je....terus diorg pengsan..bila terbangun....

Diorang sangat terkejut bila melihat rupa mereka bertukar menjadi cantik!!!

tiba2 ada suara ghaib dalam mimpi mereka mengatakan..
diorg telah ambil pokok yg jin punya..
jadi sebagai balasan mereka kena menjadi hamba kepada jin itu....hihihi....
tu dongeng2 dulu...skrg ni korg makan x de nyer jd cantik...hahaha..
tpkan setiap yg tumbuh di muka bumi ni ada hikmahnya....


5. Lepas tu garam secukup rasa..ikut pandai laaaa kan pasal garam tu..ikot rasa...

6. oppssss  luperr pulop...haruslah kena ade tempoyak!!!! 
tempoyak masam masin manis...hihi..xde tempoyak jd masakan lain laa...
gagal laa objektif kita nanti...hahahaha


7..untuk rencah boleh laaa guna timun besar ke, ubi kayu ke...bendi...

hari ni aku guna timun besar ..sbb suka yg ni..tp abah suka campur ubi..mmg aku nak campur ngn ubi tadik tp sbb syafiq x potong lagi ubi kayu...
so x jd laaa kan...ti x sempat..abah balik kang nak makan pulop..

okay...pas korang dah ada seme bahan kat atas tu leh laaa korang masak....simple je oiii bahan dia...tp kalau x pernah buat better belajar dulu laaaaaa....sbb ti x jadi kang putih mata..kempunan lak...hihi


so...meh nak nunjuk cara masak...hihi...mudoh je bahan..tp kalau x bese..mmg payoh laaa...

LANGKAH-LANGKAH UNTUK MEMASAK... (chewahhhh mcm chef gituww)

1)  Mula2 basuhkan ikan patin....ni petua okay..bg yg tak tahu laaa kan....
kalau nak basuh ikan gunalah air beras...basuh2 beras air dia tu simpan wat basuh ikan..kenapa???? sebab nak hilangkan hanyir laaaa...



sbb tu kebanyakan kedai..ikan diorg mmg aku x lalu nak makan...
x bersih tu satu hal...siang main belasah je...
pastu hanyir lak tuuuuu..mmg kembang tekak aku nak menelannya...hihi....

bila dah basuh perut,darah2 ikan tu then baru bilas ngn air beras..pastu baru cuci ngn air biasa...hihi

leceh tu mmg leceh...tp sedap oh kalau masak dengan baik...penuh kasih syg ni...


2)  Lepas dah kupas kunyit...korang tumbukkan kunyit ngn cili api td...cili biarlah bnyk sikit...


Dalam 15 biji ke...ikot laa suka pedas ke x...
if nak sedap tumbuk dgn lesung batu...blend boleh tp x berapa kick..
sedap tu sedap...tp kalau tumbuk lg sedap...hihi..




betol x tipu..mmg leceh..tp kalau rajin kena
tumbuk..tp kalau bizi sebagai wanita bekerjaya x yah laaa kan...
Lepas dah tumbuk..lumat2 tau..gaulkan dengan tempoyak 



dan bubuh air sikit..tempoyak dalam 2 sudu camtu laaa kan..bnyk sgt x sedap...cair pon lagi x sedap.


bila dah sebati masukkan dalam periuk...gaulkan ngn ikan2 td..tp jgn bukak api lagi...biar atas darat dalam 10 minit..korang gi lah kencing2 dulu ke...hahaha...lepas sepuluh minit baru bukak api..



sebab?? sebab nak bagi rasa ikan tu mesra dgn bahan2...haaaaaaa.....jgn tak tahu....barulah sedap
Masak tu guna api perlahan sbb masak dengan api mengejut x sedap...

dah lama sikit masukkan
daun kesing tadi...bila dah menggelegak masukkan garam....
pastu rasa laa sedap ke tak


Bila dah masak, angkat dan hidang...
hidanglah bersama teman2 makanan seperjuangan yg lain...barulah masakan jadik emppphhh...tamatlah sesi memasak rini...ni resipi atok saya...so nak try boleh laaa try...mmg terbawak2 mimpi wa ckp lu..hahahha...

TADDA!!!! NI LAH HASILNYA...HIHI..ADE GAYA PRO X??? 


hehe...amatur je...asalkan abah ngn adik
ckp sedap so success laaa..sbb abah ni selera dia cerewet..kalau dia ckp sedap..maknanya...ehem ehem laaa kan...lalalalala =p hahaha


perghh terbaik punya...dulu first time buat masa muda remaja zaman2 sekolah dulu mmg fail..teringat lagi arwah emak salu kata..ikan berenang dalam kuah...mana taknya..dahlaaa cair....kuah banyak gile sampai x nampak ikan..rasa pulak tah hape2..haha..tu nama dia pengalaman kan...

tapi masak ni kena selalu buat...kalau kita pandai masak pun tp malas x guna...
sbb tu org laki kena cari pompuan rajin memasak..bukan pandai memasak...
Ustaz azhar Idrus yg kata okay???!! haha

even dia pandai masak n masakan dia sedap...
tp kalau sebulan sekali je masak buat ape kan..keje FB je 24 jam...
masak laaa hari2 baru laa bahagia..hehe..
kalau wanita bekerjaya tu dimaafkanlahh...
kalau x sempat tu masak laaa hujung minggu...
x yah laaa asik nak makan kat kedai jerk kan kan...ataupun tapau kedai je...
memasak ni bnyk pahala tau...hehe,...
Dah siap masak hidang laaa...hari ni lauk ikan patin, sambal belimbing rebus, telur goreng pedas,dan sayur kangkung....hehe..



klasik kan...tp bagus..tak bnyk lemak.
saya bukan emak lagi okay..tp jalankan tanggungjawab emak je....rindu emak...x lama lg dapat kerja baru...Bank Islam insyaallah.

Tunggu manager dia panggil interview...kalau x aku jadi guru ganti kat sekolah abah..murah rezeki...terima kasih Allah....syukur Allah....

sekarang ni hubungan kami ngn atuk dan tokki makin rapat...ye laa bila mak dah xde...Alhamdulillah atuk ngn tokki sihat lg...hari2 kami berkebun..seronok tau...atuk x leh masuk umah aku,...nanti dia nangis...


hari ni kami gali ubi kayu....abangah yg gali..atuk penasihat..hehee..
pastu tanam semula lepas gali..comel kan atuk aku...
dah tua tp badan kecik je...x mcm aku..hehe...pastu sbb bdn dia kecik..
nmpak muda gituwwwww...


ni laaaa yg tukang gali..wajah dirahsiakan..hehe
banyak kot ubi...bagi mak teh sikit..mak teh nak wat kueh talam ubi.mak teh pon pandai masak..kueh2 sedap2..aku pon nak wat kueh jap gi..
bye2....
















Pesanan: X kisah laa kita pandai masak ke tak..yang penting ikhlas dan masak penuh kasih sayang...tu lagi berkat..makanan ni nak lagi sedap Berselawat laaa keatas junjungan Nabi Muhammad S.A.W semasa memasak.....aku sentiasa amalkan.....terbukti berkesan...makanan dan rezeki pon berkat kan.....