Followers

Isi Link korang!!

Friday, February 17, 2012

Filem "AKU TERIMA NIKAHNYA"

Untuk para peminat novel khususnya ada berita baik!!!

Korang semua pernah x baca novel " Aku terima Nikahnya" yang ditulis oleh
Ustaz Hasrizal Abdul Jamil



haaaa...buku ni "Bestseller"...sangat2 sesuai jadi panduan pasangan yang nak melangkah 
kealam rumah tangga...nak jadikan hantaran kahwin ker...or hadiah pada orang yang disayangi ke
buku ni sangat2 sweet...Percintaan yang diceritakan menurut islam..sgt best


Buku ini bukan buku perempuan..ia juga untuk lelaki...dalam memahami alam rumahtangga
percintaan menurut perspektif Islam..dan dalam buku ini juga diterapkan konsep dan nilai-nilai murni,
cara mendidik anak-anak dan cabaran hidup berumahtangga.


dan aku x sangka....buku ni jadi manual orang baru nak kawen!! 


serius...sgt ramai yang membaca buku ni. 

If belum baca lagi...cuba korek2 dompet korang tu

haaaaa.....Baucer 1 Malaysia tu dah abis ker?? jangan x guna pulak...
rugi sangat2...kalau x tau nak beli buku apa...sila lah beli buku ni..murah je RM20.90 jerrr

Mula2 aku baca tajuk surat khabar metro tu..aku cam terkejut jugak
sbb nya aku tengok tajuk surat khabar Metro semalam

"MIG main Emosi"

Lepas aku baca betul2 baru aku tau yang MIG akan keluarkan filem terbaru
kalau sebelum2 ni Metrowealth Picture (MIG) selalu bawakan konsep 
Percintaan berbentuk Komedi
tapi kali ni MIG sekali lagi ingin menyahut cabaran membawakan sebuah kisah percintaan yang berat selepas OMBAK RINDU...


Mula2 aku ingatkan..MIG nak buat filem adaptasi dari novel Ustaz Hasrizal ni
tapi bila aku tengok Pengarah dia David Teo...rasa mcm x mungkin pulak
bila aku baca sinopsis filem ni..baru aku tahu. yang filem ni bukan adaptasi dari novel Ustaz
hehhee..
Buat pertama kalinya MIG menggandingkan pelakon yang bukan dibawah naungannya
iaitu 

Adi Putra dan Nora Danish sebagai
 teraju utama

Mungkin sebab lakonan mereka berjaya menawan hati penonton2  dan mencipta fenomena
selepas digandingkan dalam drama 
TENTANG DHIA di TV3.
Aku ingat konsep dia sama, percintaan islamik.tapi bila aku tengok gambar di majlis
pelancaran Filem terbaru ni, Nora Danish x de la pulak pakai tudung macam dalam Tentang Dhia

Aku rasa sweet kot kalau cerita Ustaz Hasrizal tu diadaptasikan ke dalam Filem - filem..
Novel ni Bestseller dan banyak testimoni2 pembaca yang berpuas hati dan jadikan buku tu sebagai panduan hidup
Aku rasa lagi la meletup kot filem tu..
hehe..nak2 kalau Nora Danish jadi pelakon pakai tudung...lagi best...(pandangan aku laa kan)

Actually Filem ni akan memulakan penggambaran pada 18 Februari yakni hari esok.
dan pengarah untuk Filem ni adalah pengarah baru Eyra Rahman yang julung2 kalinya mengarahkan filem
(fuhhhh....harap2 best laa kan)

Turut membariskan pelakon pembantu iaitu Mon Ryanti, Alex Yanz, Kamal Faridz dan Azrel Ismail, semestinya lakonan Adi Putra dan Nora Danish adalah yang paling dinantikan. 
Lepas aku baca sinopsis Filem ni..aku rasa macam lebih kurang je macam Filem Inggeris yang aku pernah tengok dulu
tak silap aku " 50 Dates" dan ada lagi yang lebih kurang sama...Filem bertajuk  " The Vow"

Haaaa...baca laa sinopsis filem ni...




The Vow (2012-now) lakonan Channing Tatum (Leo) dan Rachel McAdams (Paige) and directed by Michael Sucsy
A husband endeavors to win back his new bride’s heart after she loses her memory in a tragic car accident.
When she is finally transitioned out of her coma, Leo is heartbroken to learn that his wife no longer remembers him. In fact, Paige does not remember (suffer Amnesia) any of the recent years in her life — her life as Leo’s wife, or as an independent artist who severed ties with her family.
When Leo realizes that his wife may never remember him, he adheres to more drastic measures. He decides he has to make his wife fall in love with him all over again.
Notes: Based on a true story about a couple — Kim and Krickitt Carpenter — and dates from 1993, two months after their marriage, when their car was hit from behind by a truck.

dan ni sinopsis Filem Aku Terima Nikahnya

Mengisahkan kepayahan dan ketabahan seorang isteri yang setia, kehidupan bahagia Arlisa (Nora) serta Johan (Adi Putra) ditimpa dugaan selepas Johan terbabit dalam nahas jalan raya.

Akibat kemalangan itu, Johan disahkan hilang ingatan kerana menghadapi Selective Amnesia menambah lagi kerumitan kepada Arlisa. Tidak mahu berputus asa, Arlisa menguatkan semangatnya untuk berusaha menjaga Johan walaupun kini dia langsung tidak diingati suaminya itu.

Pelbagai inisiatif cuba digunakan Arlisa termasuk melakukan semula detik-detik yang pernah dilalui, namun semuanya gagal mengembalikan ingatan Johan. Ujian bertimpa lagi selepas Johan mula merapatkan diri dengan Suriya (Mon Ryanti) meninggalkan Arlisa bersedih sendiri sehingga pada satu saat dia gagal bersabar dan hampir putus harapan.

Semuanya terjadi apabila Johan makin selesa dan mesra di samping Suriya malah menyatakan hasratnya untuk menceraikan Arlisa kerana hatinya sudah terpaut kepada Suriya.

Pergolakan yang semakin kencang itu memaksa Arlisa mengundur diri walaupun cintanya pada Johan tidak pernah berubah.

"Apakah kesudahan kisah cinta agung Johan dan Arlisa? Sama-sama kita nantikan filem ini yang dijadualkan memulakan tayangannya di panggung akhir tahun ini."


okay...kalau dinilai dari sudut sinopsis
gaya penceritaan lebih kurang sama je kan macam cerita cinta yang biasa kita tengok

"Hilang Ingatan"

Cuba yang bezanya suami dan isteri yang hilang ingatan..Tapi aku harapkan ada kelainan pada plot2 filem ni supaya x de laa nanti penonton akan komen Filem ni meniru..so aku harap Metrowealth Picture dapat membuatkan aku menangis dan berpuas hati laa harapnya
(Tapi aku memang selalu touching)

hehee

okay tu je Entry untuk hari ni

Actually aku stil berharap ada syarikat2 besar nak buat adaptasi novelis2 karyawan yang islamik2 sebabnya aku rasa filem sebegini lagi tinggi mutunya
contoh macam "Hafalan Shalat Delisa" dan "Ayat-Ayat Cinta"

kan ada kelainan dari segi penceritaan...plot...gaya bahasa yang sangat indah
mutu penceritaan pon tidak semberono..kisah yang realiti
tu sebenarnya yang aku harapkan dari Filem2 yang aku nak tengok..Filem2 Malaysia ni

Okeyh..belom tengok Hafalan Shalat Delisa?
Jom tengok dekat Astro First!!!


x pun kat you tube...hehehe...jahat korang!!! 

bye2 semua

1 comment:

Jeff Lee said...

Betul juga kata u. Terlalu macam 'The Vow'.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails